Συνάντηση προόδου στην Βαρκελώνη για το έργο Intercraft
Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, η Οδύσσεια βρέθηκε στην Βαρκελώνη για τη συνάντηση εταίρων του έργου INTERCRAFT που διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από το ELISAVA Barcelona Design and Engineering school. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους της σχολής και συγκεκριμένα στη βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια στα οποία οι φοιτητές σχεδιάζουν και υλοποιούν τα πρότζεκτ τους καθώς και στην έκθεση που εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν προκειμένου να αναδείξουν βιβλία Σουηδών συγγραφέων που σχετίζονται με το σχέδιο και την κατασκευή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάσαμε το Module 1 που σχεδιάσαμε ως Οδύσσεια, συζητήσαμε με τους εταίρους μας και αναστοχαστήκαμε σε σχέση με τα πιθανά αποτελέσματα του μαθήματος αυτού αλλά και την επίτευξη των παιδαγωγικών του στόχων. Καθένας από τους εταίρους παρουσίασε τα κεφάλαια που δημιούργησε, ενώ συζητήσαμε για το πως τα μαθήματα που δημιουργήθηκαν από διαφορετικούς εταίρους με διαφορετικό υπόβαθρο θα αποτελέσουν το Joint Curriculum του έργου. Επίσης, η ομάδα αναφέρθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα που έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται καθώς και για θέματα που σχετίζονται με τη διάδοση του έργου, την αύξηση του αντικτύπου του, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητάς του. Η συζήτηση επεκτάθηκε επίσης στις πιλοτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του 2024 ενώ είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το showroom των εταίρων μας από τη Βαρκελώνη, ΑΜΒΙΤ.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η ομάδα επισκέφθηκε το Mescladís για δείπνο, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που επιθυμεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή. Το Mescladis πρόκειται για ένα χώρο εστίασης που παρέχει εκπαίδευση σε ευάλωτους μετανάστες και μετανάστριες και στη συνέχεια τους/τις βοηθά να βρουν εργασία σε άλλους χώρους εστίασης της Βαρκελώνης.
Δεν παραλείψαμε ωστόσο να περιηγηθούμε στη Βαρκελώνη και να έρθουμε σε επαφή με σημαντικά δείγματα μοντερνισμού και μεταμοντερνισμού που κοσμούν την πόλη. Επιστρέψαμε γεμάτοι ιδέες και έτοιμοι για την υλοποίηση του έργου!
Το Intercraft – A bridge between traditional knowings and cultures είναι ένα Erasmus+ ΚΑ2 έργο που στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής συμπερίληψης και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ μεταναστών, κοινωνικών λειτουργών και ντόπιων τεχνιτών, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές τεχνικές.